Voldoende water

De afgelopen jaren is er sprake geweest van lange periodes van droogte. Voldoende water in sloten, beken, meren en andere waterwegen is alleen mogelijk als het waterschap goed samenwerkt met andere overheden.


  • Herstellen van de grondwaterstand is van groot belang. Enerzijds moet worden gekeken naar mogelijkheden om meer water vast te houden en te laten infiltreren en anderzijds moet kritisch gekeken worden naar de onttrekking van grondwater
  • Schade door droogte willen we zoveel mogelijk beperken door actief en beter samen te werken met partners. Dat doen we door het waterbewustzijn van inwoners, bedrijven en overheden te vergroten. Samen zorgen we voor een systeem dat VVD Waterschap Brabantse Delta bestand is tegen extreme weersomstandigheden om de maatschappelijke schade zo laag mogelijk te houden
  •  Er zijn kansen voor het hergebruik van effluent. We willen mogelijkheden onderzoeken om dit te gebruiken voor natuur, landbouw, industrie of ergens anders.
  • Het waterschap moet meedoen en meewerken aan innovaties op het gebied van waterbeheer, dit in samenwerking met het bedrijfsleven en kennisinstituten. Hierdoor kan ook juist geïnnoveerd worden op het gebied van klimaatadaptatie.